cloudopslag

Met cloudopslag veiliger en efficiënter werken

[addtoany]

Veel ondernemingen bewaren data nog altijd op lokale servers, maar in veel gevallen is dit inmiddels achterhaald. Een lokaal serverpark is niet alleen prijzig, het is lang niet altijd zo veilig of efficiënt als men wil.

Cloudopslag maakt de opslag van data eenvoudiger, overzichtelijker en in veel gevallen ook veiliger. We maken dan ook al dagelijks gebruik van de cloud, regelmatig zonder dit zelf door te hebben. Services als Gmail, Facebook, iTunes en Spotify maken ieder gebruik van de cloud.

Cloud: wat is het en waarom is het beter?

De cloud wordt omschreven als een netwerk van servers waarop data kan worden opgeslagen. De cloud is niet zo tastbaar als een fysiek serverpark binnen de onderneming, wat de naam ook verklaart.

Ten opzichte van lokale opslag zijn er diverse voordelen:

Altijd en overal bereikbaar

Wordt er gebruik gemaakt van cloudopslag, dan kan deze dat altijd en overal bereikt worden door personen die hiervoor de juiste rechten hebben. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om op afstand samen te werken. Wil iemand bijvoorbeeld thuiswerken of onderweg werk verrichten, dan kan dit eenvoudig met cloudopslag.

Hoewel fysieke servers vaak met een VPN-verbinding op afstand bereikt kunnen worden, leert de ervaring dat dit, zeker met een matige internetverbinding, niet altijd goed gaat.

Meer ruimte

Hoe groter een onderneming, hoe groter de schijfruimte dient te zijn voor opslag. Dit kan vrij prijzig zijn, omdat zowel de aanschafkosten als het onderhoud nog altijd relatief hoog liggen. Vrijwel altijd kan men voor minder geld meer ruimte aanschaffen bij een cloudservice als Dropbox. Dit kan bovendien zonder technische kennis, wat niet het geval is bij uitbreiding van het lokale serverpark.

Veiligheid

Gerenommeerde clouddiensten zijn per definitie veilig. Ze beschikken over een stevige digitale beveiliging waardoor buitenstaanders niet de bestanden kunnen bekijken of aanpassen. Natuurlijk zijn ook fysieke servers goed te beveiligen, maar wederom vergt de cloud minder technische kennis en daarmee een kostenbesparing.

Bovendien is het risico van een crashende server weg. Bij lokale opslag kan data verloren gaan wanneer een server zonder back-up kapotgaat. Bij een clouddienst mag men er vanuit gaan dat er geen servers crashen en bestanden altijd bewaard blijven.

Cloud voor zakelijke partijen

Afhankelijk van de eisen is er voor iedere partij een cloudoplossing. Er kan gekozen worden voor beperkte opslagruimte, maar ook oneindige ruimte. Hoewel meer schijfruimte leidt tot hogere kosten, wegen deze niet op tot de hogere kosten van lokale opslag.

De aanbieders kunnen doorgaans assisteren bij de migratie naar cloudopslag, mocht dit nodig zijn.

Tags

Over de auteur


Lieke

Lieke

Ik hou van het delen van nieuws. Vooral techniek en internet trekt mijn interesse.