programmeur

Uit welk land komen de beste programmeurs?

[addtoany]

programmeren

Goede programmeurs heb je in veel landen. Niet in dezelfde aantallen, uiteraard – op de Malediven zijn er iets minder dan in Rusland. Maar uit welk land komen de beste programmeurs? In 2016 publiceerde HackerRank een bijzonder interessante ranglijst. De 50 landen met de beste codespecialisten staan erop. Wie staat er op nummer 1? En staat Nederland erbij? 

Hoe bepaal je wie de beste programmeurs zijn?

Hoe meet je de kwaliteit van programmeurs? En hoe koppel je hier een ranglijst aan? Het klinkt als een lastige opgave, maar dat was het niet voor HackerRank.HackerRank is een onder programmeurs razend populaire website (meer dan 1,5 miljoen leden). Developers uit de hele wereld maken er coderingsopdrachten. Om zichzelf te testen, om te oefenen voor een project of sollicitatie, of puur voor de lol.Op basis van de resultaten van tienduizenden verschillende code challenges en de nationaliteit van de deelnemers kwam HackerRank tot een geloofwaardige ranglijst van programmeurs. En ja, we staan ertussen!

Honderdduizenden developers

Hoe berekende HackerRank de score van elk land?

De diverse programmeeropdrachten die op de website staan, worden gemaakt door honderdduizenden developers van over de hele wereld. Ze beslaan verschillende programmeertalen en kennisdomeinen.Programmeurs die actief zijn op HackerRank, krijgen een score, gebaseerd op de nauwkeurigheid en snelheid waarmee ze testen maken. Deze scores bepaalden de samenstelling van de ranglijst.

Logische winnaar

HackerRank gaf de 50 beste landen een plek in zijn algehele ranglijst. De gemiddelde score op elk afzonderlijk domein leverde daarnaast verschillende interessante top-5-lijstjes op.

Welk land is over het geheel gezien de nummer 1?

Het is geen enorme verrassing: China. Een land met een enorm aantal inwoners, waarvan een groot deel bovengemiddeld gemotiveerd is én uitblinkt in wiskunde – essentiële eigenschappen voor een goede programmeur.

Linkerrijtje

Op zeer korte afstand van China volgt Rusland – ook al zo’n enorm land, dat bekend staat om zijn goede programmeurs. De twee andere landen die eveneens dicht tegen China aanzitten, zijn minder voor de hand liggend: Polen en Zwitserland.

En Nederland? We staan op plaats 26. Nét niet in het linkerrijtje, maar wel boven grote landen als de Verenigde Staten, India en het Verenigd Koninkrijk. Een opvallende constatering is dat we – net als in het interlandvoetbal, maar dan met een kleinere afstand – België ruim boven ons moeten dulden; onze zuiderburen staan 10 plekken hoger.

De top 5 per domein

China had de hoogste score over alle domeinen samen, maar staat niet op nummer 1 in elk domein. Het land blinkt met name uit in de onderdelen datastructuren, wiskunde en functioneel programmeren. In de overige domeinen nemen andere landen de hoogste positie in.

Oost-Europa goed vertegenwoordigd

Oost-Europese landen doen het opmerkelijk goed. De domeinen algoritmen (Rusland), Java (Polen), tutorials (Hongarije), shell (Tsjechië) en security (Oekraïne) hadden een winnaar uit deze contreien.

Belgische programmeurs scoren opvallend hoog op kunstmatige intelligentie (AI). Nederland haalt daarentegen bij geen enkel domein de top 5, maar datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de twee landen met het grootste aantal deelnemende developers: India en de VS.

Java meest populaire programmeertaal

In welke programmeertalen hebben de deelnemende developers uit elk afzonderlijk land de meeste interesse? HackerRank maakt onderscheid tussen de 5 talen die voor de programmeeropdrachten het meest gebruikt worden: Java, C++, Python, SQL en Ruby.

Allereerst kijken we naar ons eigen land. Nederlandse developers blijken een lichte voorkeur te hebben voor Java, terwijl ook de van origine in Nederland ontwikkelde taal Python hier populair is. C++ en SQL volgen op korte afstand; Ruby scoort – zoals in vrijwel elk land – een stuk lager.

In Japan, niet geheel toevallig het land waar Ruby ontwikkeld werd, blijkt deze taal wél vrij populair te zijn.

Java is het over het geheel gezien verreweg de meest ‘gesproken’ taal. De grootste Java-fans blijken in Sri Lanka te wonen. C++ scoort het hoogst in Maleisië en Pakistan. Python blijkt vrij populair bij developers, maar in het bijzonder bij die uit Taiwan en China.

Meer ranglijsten

De top 50 van HackerRank is niet de enige ranglijst is die de kwaliteit van programmeurs uit verschillende landen toont. Verschillende jaarlijks terugkerende evenementen halen de competitieve aard in programmeurs naar boven.

Getalenteerde scholieren

Sinds 1989 wordt elk jaar de International Olympiad of Informatics (IOI) gehouden, steeds in een ander land. Aan de Olympiade doen middelbare scholieren van over de hele wereld mee. De laatste editie, gehouden in augustus 2016 in het Russische Kazan, bewees nog maar eens de kwaliteit van Chinese programmeurs. Nummer 1 én 2 waren afkomstig uit China.

Net als in de top 50 van HackerRank was Rusland het op één na beste land: het leverde de nummer 3 en 4 in de lijst.

Hoe deed Nederland het op dit evenement? De vier deelnemers uit ons land eindigden respectievelijk op plek 200, 235, 274 en 289.

De beste universiteiten

Ook voor universiteiten zijn er programmeerwedstrijden. De ACM International Collegiate Programming Contest is een jaarlijks evenement waarin sinds 1993 de beste universiteiten ter wereld het tegen elkaar opnemen.

China was tijdens de editie van 2016 in Phuket deze keer niet de thuisbasis van de winnaar. De universiteit van Sint-Petersburg versloeg de 127 andere deelnemers, waaronder de universiteit van Shanghai Jiao Tong, die op nummer 2 eindigde. De laatste 5 edities eindigden overigens allemaal in een overwinning voor Rusland.

De beste Nederlandse deelnemer in 2016 was de Nijmeegse Radboud Universiteit, op plek 53.

Doen we internationaal mee?

Chinezen en Russen zijn met afstand de beste programmeurs. Daar kunnen we niet omheen. Maar als klein land spreken we een aardig woordje mee op mondiaal vlak. Of er ook in Nederland goede developers zijn, daar hoeven we ons niet al te druk om te maken. Zolang er jonge mensen geïnteresseerd zijn in een carrière als programmeur, komt de kwaliteit vanzelf bovendrijven.

ICT-vacatures zijn er in elk geval genoeg. Als developer kun je overal aan de bak.

Over de auteur


Lieke

Lieke

Ik hou van het delen van nieuws. Vooral techniek en internet trekt mijn interesse.