Een nieuwe laptop kopen? Hier moet je op letten

[addtoany]

Je wilt een nieuwe computer kopen kopen maar je wilt wel mobiel blijven. Je voorkeur gaat uit naar een laptop. Wanneer je een nieuwe laptop wilt gaan kopen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. In deze blog leggen we uit waar je bij de aankoop van een nieuwe laptop op moet letten.

Besturingssysteem 

Kijk bij het kiezen van een laptop goed naar wat voor besturingssysteem een laptop heeft. Als je bijvoorbeeld een HP laptop koopt, dan krijg je daar meestal een een Windows besturingssysteem bij. Koop je een Apple computer dan krijg je daar een MAC OS besturingssysteem bij. Als je de laptop gebruikt voor thuisgebruik dan zijn Windows en MAC OS prima opties. Thuis heb je niet altijd een krachtig besturingssysteem nodig. Wil je met de laptop ook gaan gamen dan is de Windows-besturingssysteem net iets meer geoptimaliseerd dan een MAC OS. Wil je een snel en licht besturingssysteem kies dan voor Linux. Linux heeft geen krachtige processor nodig. Koop je een Chromebook dan krijg je daar Chrome OS bij. Chromebooks zijn laptops die gebruikt worden voor het uitvoeren van basistaken zoals, internetten, teksten schrijven en het bijhouden van administratie.

Gebruik

Bij het kiezen van een laptop is het belangrijk om je af te vragen waarvoor je de laptop wilt gaan gebruiken. Hou hierbij rekening met je eigen levenscyclus. Wanneer je nog op de middelbare school zit zal je een laptop minder vaak gebruiken dan een student. Hou er rekening mee dat, als je nog maar 1 jaar op de middelbare school zit en daarna student wordt, je vaker gebruik zal gaan maken van je laptop. 

Een laptop is te gebruiken voor alledaags gebruik, denk hierbij aan internetten, films en mails. Wanneer je de laptop voor school gaat gebruiken is het handig om Microsoft office op je laptop te hebben. Wanneer je een designer bent en je doet aan fotobewerking dan heb je meestal zware software nodig. Met zware software wordt er software bedoeld waarbij je de processor (brein van je computer) erg belast. Wanneer je veel wilt gaan gamen op je laptop met 4K kwaliteit dan heb je een echte krachtpatser nodig, houd hier dus rekening mee.

Formaat

Verder is de formaat van je laptop een belangrijk punt waarmee je rekening moet houden. Er zijn laptops verkrijgbaar vanaf 10 inch tot 17 inch. De belangrijkste maten van laptops zijn 13,15 en 17 inch. Een laptop van 13 inch is klein maar nog wel fijn om mee te werken. Een 15 inch laptop is de meest gekochte maat, dit is een prima formaat waarmee je goed kan werken. Een 17 inch laptop is een erg grote laptop en niet erg handig om mee te nemen.

Processor

De processor is de brein van je laptop en daarom uiterst belangrijk. Hoe sneller de processor is hoe duurder de laptop is. Er zijn 2 fabrikanten die processoren maken. De bekendste is Intel. Een minder bekende is AMD. De AMD processor is minder bekend en meestal goedkoper dan een Intel processor. Dat wil niet zeggen dat een AMD processor slechter is dan een Intel processor. Soms is een AMD processor sneller dan die van een Intel terwijl een Intel ietsjes duurder is.

Opslag

De opslag van een laptop is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Let hierbij goed op of de laptop een SSD (Solid State Drive) heeft of een HDD (Hard Disk Drive). Tegenwoordig hebben de meeste laptops een SSD met minstens 256 GB opslag. Een laptop met alleen een HDD gebruikt ontzettend veel energie. Koop dus geen laptop met alleen een HDD. Wanneer je een laptop koopt met SDD houd er dan rekening mee dat je dan minstens 256 GB aan opslag hebt. 

Verder zijn er nog tal van punten waar je rekening mee moet houden. Wanneer je er nog niet helemaal uit bent welke laptop het beste is voor jou. Is het handig om in een elektronica winkel advies te vragen aan een medewerker. Hij/zij heeft hier genoeg kennis over en weet meestal welke laptop het beste past bij jou. 

Over de auteur


Lieke

Lieke

Ik hou van het delen van nieuws. Vooral techniek en internet trekt mijn interesse.