Salarisadministratie

Salarisadministratie

[addtoany]

Overal waar mensen werken, moet een salarisadministratie bijgehouden worden. Een taak die zeker niet onderschat mag worden. Veel mensen besteden deze salarisadministratie dan ook uit bij een extern kantoor. Maar kan het ook zelf? En wat levert het je op om het uit te besteden of om juist zelf te doen?

Wat doet een salarisadministrateur

Een salarisadministrateur is een persoon die alle administratie bijhoudt van de werknemers van het bedrijf. Denk hierbij aan het bepalen van het loon (in overleg met leidinggevenden uiteraard), het opstellen van loonstrookjes en uiteindelijk de uitbetaling van het juiste loon. Daarnaast worden mutaties, verlof en ziekte bij de salarisadministratie bijgehouden. Bij veel grotere bedrijven is de salarisadministratie een onderdeel van de HRM-afdeling of een grotere financiële afdeling. Bedrijven, voornamelijk de kleinere bedrijven, hebben hier geen speciale afdeling voor en kiezen ervoor om de administratie uit te besteden.

Zelf bijhouden

Het grote voordeel van de salarisadministratie zelf beheren, is dat je alles in eigen hand hebt. Je bent niet afhankelijk van een extern bureau om mutaties door te voeren. Daarbij heb je ook meer inzicht in de gegevens en bijvoorbeeld het ziekteverzuim van de werknemers.

Qua kosten zal het, zeker op langere termijn, voordeliger kunnen zijn om de administratie zelf bij te houden. In de beginperiode zal er wel extra tijd ingestoken moeten worden om het programma onder de knie te krijgen of er zal zelfs een cursus gevolgd moeten worden. Kanttekening hierbij is wel dat dit allemaal van je eigen kostbare tijd afgaat. De tijd die je bezig bent met het bijhouden van de salarisadministratie kun je niet ergens anders in steken.

Salarisadministratie uitbesteden

Een optie waar veel bedrijven voor kiezen, is om de salarisadministratie uit te besteden aan een Salarisadministratie in Amsterdam. Zo’n kantoor beschikt al over de juiste software en kennis om dit direct uit handen te nemen van een werkgever. Nadeel van het uitbesteden van de salarisadministratie is dat je zelf weinig kunt aanpassen. Voor mutaties en aanpassingen ben je altijd afhankelijk van het kantoor waar jij de administratie hebt neergelegd. Daarbij moet wel gezegd worden dat deze kantoren mutaties normaal gesproken wel snel kunnen aanpassen, nadat jij het bij hen aangegeven hebt.

Een groot voordeel dat daar tegenover staat is dat je zelf geen omkijken hebt naar de salarisadministratie. Je geeft de juiste gegevens door naar het administratiekantoor en zij zorgen dat de rest in orde wordt gemaakt. Jij kunt je kostbare tijd dus besteden aan de taken waar je je tijd in wilt steken. Als je deze tijd optelt bij de kosten die je kwijt bent aan het onder de knie krijgen van het administratieprogramma, zal het uitbesteden zeker niet veel duurder zijn. Je weet waar je aan toe bent bij de betaling van een X-bedrag in een bepaalde periode (vaak per maand).

Cijferbaas.nl, gevestigd in Amsterdam, is een goed voorbeeld van een bedrijf waar je de salarisadministratie neer kunt leggen. Voor een vast bedrag per maand nemen zij de administratieve taken van je over. Je levert alle gegevens aan en zij zorgen voor een correcte afhandeling. Door de snelle responstijd hoef je nooit lang te wachten op antwoord op je vragen. Jij hoeft je alleen maar druk te maken over hoe je de bespaarde tijd gaat invullen.

Tags

,

Over de auteur


Lieke

Lieke

Ik hou van het delen van nieuws. Vooral techniek en internet trekt mijn interesse.