ict

Wat zijn connectoren en welke verantwoordelijkheid hebben ze voor jouw computer?

[addtoany]

Computers bestaan uit verschillende onderdelen. Ieder onderdeel heeft een andere functie en verantwoordelijkheid. Maar als je niet thuis bent in de digitale wereld, kan het lastig zijn om de onderdelen van elkaar te ontcijferen. Toch kan het interessant zijn om hier wat meer over te weten. Heb je al eens van connectoren gehoord?

Dit is een belangrijk onderdeel, dat verantwoordelijkheid heeft voor belangrijke processen. Zo zorgen connectoren ervoor, dat verschillende softwaresystemen met elkaar kunnen samenwerken. Wil je hier meer over weten? In dit korte artikel vind je wat meer informatie.

Wat doen connectoren?

Zo op het eerste gezicht te zien, zijn connectoren kleine onderdelen die men kan inzetten bij de computer. Toch heeft dit onderdeel meer verantwoordelijk dan gedacht wordt. Een ander woord voor connectoren is ‘aansluiting’.

Via dit onderdeel kan men kabels of installatieapparatuur aan een computer sluiten, waarna de connectoren de juiste signalen afgeven. Je zou daarom kunnen zeggen dat connectoren het verbindingspunt zijn tussen de kabel en de computer zelf.

En dat allemaal zonder drastische veranderingen door te voeren. De belangrijkste eigenschap van connectoren is, dat het geen permanente aansluitingen zijn. Men kan de kabel of het snoer vrijwel altijd, op een gewenst moment, uitnemen. Doe dit wel op de juiste manier om verdere schade te voorkomen.

Waar worden connectoren voor gebruikt?

Connectoren kunnen gebruikt worden voor externe programma’s, software en andere onderdelen. Dit wordt ook randapparatuur genoemd. Bekende voorbeelden zijn audioapparatuur en telefoonkabels. Hier worden connectoren bij gebruikt.

Maar connectoren worden ook gebruikt bij vaste internetkabels en USB-kabels. Het ligt er maar net aan wat je wil gebruiken. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden, maar dit zijn slechts enkele voorbeelden die dit duidelijk weergeven.

Wat wordt er bedoeld met het geslacht van connectoren?

Wanneer er wordt gesproken over connectoren, dan komt het ‘geslacht’ al vrij snel ter sprake. Hiermee worden de connectoren en de verschillen van elkaar onderscheiden. Men kan spreken over vrouwelijke en mannelijke connectoren.

Want als je connectoren koopt, is het belangrijk dat deze op elkaar aansluiten. Als dit niet zo is, is de stekker ook niet te gebruiken. Een mannelijke connector heeft vrijwel altijd een stekker en het is de bedoeling dat deze aangesloten kan worden op de vrouwelijke connector. Dit is de ontvanger en de manier om verbinding te creëren.

Als je goed kijkt naar vrouwelijke en mannelijke connectoren, dan zijn de verschillen al goed te zien. Zo hebben mannelijke connectoren tandjes en hebben de vrouwelijke varianten deze niet. Het valt dus vrijwel direct op wanneer de aansluitingen niet passen.

Waar zijn connectoren te koop?

Het is zaak om de juiste connectoren te kopen voor je elektrische apparaten. Er zijn verschillende shops die deze onderdelen in huis hebben. Een voorbeeld hiervan is https://comdes.nl/. Veel shops hebben verschillende connectoren in huis, zodat je altijd de juiste kunt vinden. Er zijn dan ook meerdere soorten connectoren, die ieder een ander doel hebben. Win echter altijd advies in wanneer je twijfelt of wat advies nodig hebt. 

Over de auteur


Lieke

Lieke

Ik hou van het delen van nieuws. Vooral techniek en internet trekt mijn interesse.