User experience designer

Wat doet een user experience designer?

[addtoany]

Iedereen gebruikt in het dagelijks leven een grote hoeveelheid verschillende computerprogramma’s, maar heb je er eigenlijk wel eens bij stilgestaan hoe deze gemaakt worden? Klik hier voor meer informatie!

Hoe wordt software eigenlijk gemaakt? 

Bij het maken en ontwerpen van computersoftware wordt door de meeste mensen al snel gedacht aan een aantal ontwikkelaars die in een donker hok uren achter elkaar code aan het typen zijn die de wereld draaiende houdt. Toch zijn er bij de ontwikkeling van nieuwe soorten software veel belangrijke taken te onderscheiden: zo moet het niet alleen technisch volledig in orde zijn, maar moet er ook worden gekeken naar de manieren waarop het programma met de buitenwereld kan communiceren, en moet ervoor worden gezorgd dat het programma er goed uitziet en makkelijk bruikbaar is. Dit laatste onderdeel is waar een user experience designer in beeld komt. 

Wie is een user experience designer? 

Een user experience designer is iemand die in het gehele proces ervoor zorgt dat het programma dat gemaakt wordt makkelijk en comfortabel te gebruiken is door de toekomstige gebruikers. Dit kan, afhankelijk van het programma, een enkele designer zijn, maar ook een groot team met tientallen mensen. Bij het ontwerpen van een programma wordt namelijk met ontzettend veel zaken rekening gehouden, niet alleen de grote lijnen maar ook met details die haast irrelevant lijken. Zo kan het zomaar zijn dat iemand dagen nadenkt over de precieze plaatsing van een bepaalde knop!

Wat ben je aan het doen als designer? 

Voor programma’s die vaak gebruikt gaan worden is het namelijk enorm van belang dat alles zo efficient mogelijk verloopt. Soms kent dat een praktisch nut: efficiënte programma’s zijn namelijk een stuk sneller klaar wanneer ze uitgevoerd worden, maar soms spelen ook andere belangen een rol. Sociale media hebben bijvoorbeeld als doel een gebruiker zo lang mogelijk op een platform te laten zijn; daarvoor moet de app wel precies zo zijn ingericht dat een gebruiker deze als comfortabel ervaart. 

User experience designer van beroep worden

Voor veel mensen is het helemaal geen gek idee om dit beroep uit te gaan voeren. De kennis die hiervoor nodig is kan je namelijk allemaal geheel zelfstandig aanleren; een opleiding is vaak niet vereist en komt bovendien maar zelden voor. Ook lijkt het wel alsof de industrie altijd een personeelstekort heeft op dit gebied, waardoor de kans op een baan zo goed als zeker is. Wacht dus niet langer! 

Over de auteur


Lieke

Lieke

Ik hou van het delen van nieuws. Vooral techniek en internet trekt mijn interesse.